Scroll to top
Βάρη
Αρτέμιδος 9 & Τριπτολέμου,
210 89 73 123
Λαγονήσι
Λ. Καλυβίων 148 & Γ.Παπανδρέου
22910 25553
Ανάβυσσος
Λ. Αναβύσσου - Σαρωνίδας 5
22910 40633

Γραμμικό Σχέδιο

Κατά τη διδασκαλία του αρχιτεκτονικού γραμμικού σχεδίου, οι μαθητές γνωρίζουν τα βασικά στοιχεία για την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό, στα πλαίσια της προετοιμασίας τους, για την εισαγωγή στα τμήματα Πανεπιστημιακών και Πολυτεχνικών σχολών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Δύο βασικοί άξονες καθορίζουν την εκπαιδευτική προσέγγιση:

Α. Γραμμικό σχέδιο

Οι μαθητές γνωρίζουν τη φύση του συγκεκριμένου τρόπου απεικόνισης της πραγματικότητας και των αντικειμένων, ως ένα σύνολο γραμμών σχεδιασμένων με ειδικούς κανόνες, ώστε να αποτελούν μια διεθνή γλώσσα επικοινωνίας. Εισάγονται βασικές έννοιες όπως η ορθή προβολή, η τομή κλπ. ενώ παράλληλα, εξοικειώνονται με τα όργανα σχεδίασης, μαθαίνουν την ορθή χρήση τους και καταρτίζονται επιστημονικά σε ζητήματα που αφορούν τη σχεδίαση (κλίμακα, κατασκευές με κανόνα και διαβήτη κ.α.).

Β. Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Οι μαθητές εισάγονται στις βασικές έννοιες της σύνθεσης και τους δίνονται τα εφόδια προκειμένου να μπορούν μόνοι τους να συνθέτουν, σε δεδομένο σχεδιαστικό χώρο, επιμέρους σχέδια και πληροφορίες (λέξεις, σύμβολα κ.α.) ώστε να δημιουργήσουν μια πλήρη και αρμονική απεικόνιση χώρου, κτιρίου ή αντικειμένου.

Μαθαίνουν να αναλύουν και να κατανοούν βασικές αρχές της μορφολογίας και της λειτουργικότητας στο σχεδιασμό, καθώς και να αντιλαμβάνονται δομικά και κατασκευαστικά αυτό που καλούνται να σχεδιάσουν. Έτσι το τελικό σχεδιαστικό αποτέλεσμα είναι απόρροια βαθιάς κατανόησης του αρχιτεκτονήματος που απεικονίζουν και όχι άκριτη αναπαραγωγή κάποιου σκαριφήματος ή σχεδίου.

Η διδασκαλία γίνεται σε τρία βασικά στάδια:

Γραμμικό σχέδιο

.01

Οι μαθητές κάνουν την πρώτη γνωριμία με τα όργανα σχεδίασης και τις βασικές σχεδιαστικές έννοιες και κατανοούν την χρήση της γραμμής ως σχεδιαστικού εργαλείου, προκειμένου να αποδώσουν απλά γεωμετρικά σχήματα.

.02

Κατανοείται η έννοια της ορθής προβολής και της τομής, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται η παραστατική αντίληψη των μαθητών. Δισδιάστατα, τρισδιάστατα σχέδια, σκίτσα και φωτογραφικό υλικό χρησιμοποιούνται για να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν την αντίληψη για το χώρο και το σχεδιαστικό αισθητήριό τους.

.03

Επεξηγούνται κατασκευαστικές μέθοδοι και απλές οικοδομικές λεπτομέρειες και γίνεται σύνδεση αυτών με το μορφολογικό αποτέλεσμα στο οποίο οδηγούν. Στο στάδιο αυτό επιλύονται ζητήματα σχεδιασμού λεπτομερειών και βελτιστοποιείται η ταχύτητα και η ποιότητα σχεδίασης.

Γενικά:

Τα πρώτα 5 ή 6 θέματα είναι κοινά για όλους τους μαθητές και αμιγώς σχεδιαστικά, με στόχο την γρήγορη και άρτια σχεδιαστική τους κατάρτιση, ενώ με την εισαγωγή τους στα πρώτα «κτιριακά» θέματα, ο κάθε μαθητής επεξεργάζεται το δικό του θέμα ανάλογα με τις ικανότητες, τις αδυναμίες του και την ταχύτητα εξέλιξής του.